Waarom is beweging zo belangrijk bij kanker?
Oktober staat al jarenlang internationaal bekend als de borstkankermaand. Een maand waarin er wereldwijd aandacht wordt besteed aan deze slopende ziekte. Dit is niet voor niets. Maar liefst 1 op de 7 vrouwen krijgt in haar leven de diagnose borstkanker. De impact van de ziekte en de behandeling(en) zorgen voor lichamelijke en psychosociale klachten. Het kan lastig zijn om tijdens of na de behandeling de draad weer op te pakken en weer te gaan bewegen. Aangezien juist het bewegen heel belangrijk is bij kanker, willen wij daar in deze blog dan ook extra aandacht aan besteden uit respect voor al die sterke vrouwen en mannen die met (borst)kanker te maken hebben.
Beweging biedt bescherming bij kanker
Als u kanker heeft, is bewegen en het leveren van fysieke inspanning misschien een grote stap voor u, maar wel noodzakelijk. Uit onderzoek komt naar voren dat meer bewegen bijdraagt aan een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid, een hogere levenskwaliteit en het vermindert de kans op een eventuele terugkeer van de kanker. Meer beweging biedt bescherming tegen kanker. Dit heeft er vooral mee te maken dat beweging de werking van ons immuunsysteem stimuleert. En dankzij een gezond immuunsysteem neemt onze afweer toe. Dit draagt bij aan het voorkomen en mogelijk genezen van kanker. Naast deze effecten op uw lichamelijke gezondheid, draagt het bij aan het volhouden van de dagelijkse activiteiten en geeft het ontspanning.
Effect van bewegen bij kanker op uw geestelijke gezondheid
Bewegen heeft ook een gunstig effect op uw geestelijke gezondheid. Doordat u beweegt, komen er endorfines vrij. Deze endorfines zorgen ervoor dat de pijn vermindert, uw angstgevoelens afnemen en er meer energie vrijkomt. Tevens geeft beweging het gevoel zelf iets te kunnen doen tegen kanker en/of bijwerkingen van de medische behandeling. Dit in tegenstelling tot de medische behandeling, waaraan u zich misschien voelt overgeleverd.
Andere voordelen van bewegen bij kanker
Lichamelijk actief zijn bij kanker heeft naast bovenstaande effecten nog verschillende andere positieve effecten. De belangrijkste zijn:
- Het helpt om u minder moe te voelen en u voelt zich energieker.
- Als u een redelijk goede conditie en voldoende spiermassa heeft, zal u een chemokuur of bestraling beter kunnen doorstaan.
- Bewegen of sporten zorgt voor afleiding en ontspanning.
- Na de behandeling treedt er sneller herstel op, waardoor u zich minder lang ziek voelt.
Oncologiefysiotherapie kan u helpen in elke fase van kanker
Het kan lastig zijn om tijdens of na een behandeling de draad weer op te pakken en weer te gaan bewegen. Onze oncologie fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Een oncologie fysiotherapeut is gespecialiseerd om mensen met kanker te begeleiden en ondersteunen tijdens alle fases van kanker. Zowel in de curatieve (gericht op genezing), palliatieve (gericht op verzachting en kwaliteit van leven) als in de terminale fase (laatste levensfase) van kanker.
Begeleiding in de curatieve fase van kanker
In de curatieve fase wordt de nadruk gelegd op herstel, waarbij het verminderen van vermoeidheid, verbeteren van kracht en conditie en het creëren van een actieve leefstijl belangrijke doelen zijn.
Begeleiding tijdens de palliatieve fase van kanker
Tijdens de palliatieve fase ligt de nadruk op de kwaliteit van leven, waarbij gestreefd wordt naar zo min mogelijk complicaties en bijwerkingen na een behandeling. Verder zijn het optimaliseren en onderhouden van de lichamelijke functies en behoud van zelfredzaamheid belangrijke doelen in deze fase.
Begeleiding in de terminale fase van kanker
In de terminale fase staat het bieden van comfort bovenaan. Door middel van ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen kunnen angst en pijn verminderd worden.
Meer informatie over fysiotherapie bij kanker?
Wilt u meer informatie over oncologie fysiotherapie ontvangen bij uw strijd tegen kanker? Neem dan contact op met PTC Limburg via 031 475 350 57 of contactformulier op de site.