PT Limburg Specialisaties (3)

Claudicatio intermittens

Heeft u last van vermoeide, pijnlijke of kramp in uw benen na een stukje lopen? Voelt u de drang om steeds even stil te staan zodat de pijn weer weg zakt? Dit kan betekenen dat u last hebt van claudicatio intermittens, ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. 


Wat is claudicatio intermittens?

Bij claudicatio intermittens heeft u last van uw benen door slagaderverkalking in de benen. De spieren krijgen te weinig zuurstof, waardoor na een bepaalde afstand gelopen te hebben last krijgt van uw benen. Door een tijdje stil te staan zakt de pijn weer weg. De naam etalagebenen komt doordat mensen met claudicatio intermittens de klachten proberen te verbloemen door net te doen alsof zij etalages aan het bekijken zijn. Terwijl zij eigenlijk wachten tot de klachten wegtrekken zodat zij weer verder kunnen lopen. Claudicatio intermittens is een veel voorkomende aandoening en komt bij veel mensen voor naarmate men ouder wordt.

Oorzaken van Claudicatio Intermittens
Etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking. Dit is een veel voorkomend verschijnsel naarmate men ouder wordt. Er zijn echter een aantal factoren die dit proces versnellen. Roken en een ongezonde leefstijl zijn de grootste risicofactoren. Een hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte in het bloed, erfelijkheid of suikerziekte kunnen dit proces ook versnellen. Onze therapeuten en trainers zijn gespecialiseerd bij het begeleiden bij een verbeterde levensstijl. Klik hier voor meer informatie….


Looptra
ining bij etalagebenen
De meest effectieve behandeling bij etalagebenen is looptraining. Onder begeleiding van een fysiotherapeut traint u op de loopband. Bij patiënten met Claudicatio Intermittens heeft begeleide looptraining als doel de pijnvrije en de maximale loopafstand te verbeteren. De doorbloeding van de kleinere bloedvaten (collateraalvorming) worden door de looptraining gestimuleerd, waardoor er meer zuurstofrijk bloed naar de benen wordt vervoerd. Er treden hierdoor minder snel klachten op in de benen. Een belangrijke voorwaarde van de looptraining is dat deze met regelmaat gedaan wordt. Ervaring wijst uit dat alleen het advies om meer te gaan lopen niet het gewenste resultaat oplevert. Er wordt vanwege de pijn vaak te vroeg gestopt, en wordt de training niet lang genoeg volgehouden.
Door begeleide looptraining te volgen wordt u gestimuleerd door een fysiotherapeut om het programma vol te houden. Naast het lopen op een loopband wordt ook aandacht besteed aan krachttraining van de grote beenspieren en conditietraining. Het programma wordt afgestemd op uw eigen niveau. In tegenstelling tot een eigen looptraining heeft de fysiotherapeut en trainer van PTC direct de mogelijkheid om uw programma te controleren en aan te passen. Daarnaast komen controle van houding en looppatroon aan bod. U zult merken dat u steeds langere afstanden kunt lopen en dat uw conditie vooruit gaat.


Werkwijze

De eerste afspraak bestaat uit een intake. Hierin worden vragen over uw klachten gesteld en tevens vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Nadat de klachten in kaart zijn gebracht, krijgt u meteen duidelijkheid over de vervolgstappen.


Gespecialiseerde fysiotherapeut

Onze gespecialiseerde fysiotherapeut is Dunja Hulsenboom. In samenwerking met gespecialiseerde collega’s begeleiden ze u naar het beste resultaat.


Vergoedingen

Sinds 1 januari 2017 wordt deze specifieke therapie door de zorgverzekeraars vergoed en kan de patiënt 37 behandelingen vergoed krijgen uit de basisverzekering in de periode van een jaar.

  • Maak een afspraak:

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPTC Limburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
  • Specialisaties
  • Maak een afspraak: