9052-close-up-of-feet-walking-on-a-road-pv

Claudicatio intermittens

Heeft u last van vermoeide, pijnlijke of kramp in uw benen na een stukje lopen? Voelt u de drang om steeds even stil te staan zodat de pijn weer weg zakt? Dit kan betekenen dat u last hebt van claudicatio intermittens, ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Looptraining kan hierbij helpen door het vergroten van de maximale loopafstand. Tevens wordt de conditie verbetert door looptraining.

 

Wat is claudicatio intermittens?
Bij claudicatio intermittens heeft u last van uw benen door slagaderverkalking in de benen. De spieren krijgen te weinig zuurstof, waardoor na een bepaalde afstand gelopen te hebben last krijgt van uw benen. Door een tijdje stil te staan zakt de pijn weer weg. De naam etalagebenen komt doordat mensen met claudicatio intermittens de klachten proberen te verbloemen door net te doen alsof zij etalages aan het bekijken zijn. Terwijl zij eigenlijk wachten tot de klachten wegtrekken zodat zij weer verder kunnen lopen. Claudicatio intermittens is een veel voorkomende aandoening en komt bij vrijwel alle mensen voor naarmate men ouder wordt.

 

Oorzaken van Claudicatio Intermittens
Etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking. Dit is een veel voorkomend verschijnsel naarmate men ouder wordt. Er zijn echter een aantal factoren die dit proces versnellen. Roken en een ongezonde leefstijl zijn de grootste risicofactoren. Een hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte in het bloed, erfelijkheid of  suikerziekte kunnen dit proces ook versnellen.

 

Looptraining bij etalagebenen
De meest effectieve behandeling bij etalagebenen is looptraining. Onder begeleiding van een fysiotherapeut traint u op de loopband. U zult merken dat u steeds langere afstanden kunt lopen en dat uw conditie vooruit gaat. Als aanvulling krijgt u ook advies over uw leefstijl op het gebied van bewegen, voeding en roken.

 

Werkwijze
De eerste afspraak bestaat uit een intake. Hierin worden vragen over uw klachten gesteld en tevens vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Nadat de klachten in kaart zijn gebracht, krijgt u meteen duidelijkheid over de vervolgstappen.

  • Maak een afspraak:

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPTC Limburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
  • Specialisaties
  • Maak een afspraak: