rugpijn

McKenzie

Bij rug- en nekklachten kunt u vaak geholpen worden door een behandeling met McKenzietherapie.

 

Wat is McKenzie therapie?

McKenzie therapie (ook wel MDT of Mechanical Diagnosis and Treatment genoemd) is een wereldwijd gebruikte onderzoeks- en behandelmethode voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. McKenzie therapie is bekend geworden doordat er uitstekende resultaten bij lage rug- en nekklachten (al dan niet met uitstraling in benen of armen) behaald worden. Bovendien geeft deze methode ook goede resultaten bij behandeling van de overige gewrichten, zoals schouder, heup en dergelijke.

Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook te zorgen dat deze in de toekomst zo min mogelijk terugkeren!

Hoe werkt de McKenzie therapie?

In het eerste onderzoek van de therapeut wordt gekeken of uw klacht behandeld zou kunnen worden middels McKenzie therapie. Tijdens een vraaggesprek worden uw klachten in kaart gebracht, waarna een bewegingsonderzoek plaatsvindt.

Typisch voor dit onderzoek zijn de veelvuldige herhalingen van verschillende bewegingsrichtingen. Met de herhaalde bewegingen wordt gekeken wat de mechanische invloed is op uw bestaande klachten: welke beweging verergert en welke beweging vermindert de bestaande pijn weer. Wanneer u (tevens) uitstralende pijn in een been of arm heeft, wordt onderzocht of door middel van herhaalde bewegingen en langdurig aangehouden houdingen deze uitstraling zich naar boven of naar beneden verplaatst.

De behandelstrategie

Na het vaststellen van de diagnose wordt gestart met de behandeling die voor een groot deel gericht is op uw ‘zelfredzaamheid’. Bij PTC Limburg krijgt u na de behandeling enkele Mckenzie therapie oefeningen mee naar huis om de klachten te laten verdwijnen.

U leert met deze eenvoudige oefeningen uw klachten zelf te verbeteren om uw herstel zo veel mogelijk te bespoedigen. Daarnaast zal er aandacht gegeven worden aan de houdingen en bewegingen tijdens uw dagelijks leven. De therapeut kan eventueel de therapie aanvullen met onder andere manuele technieken, zoals mobilisaties, manipulaties en/of oefeningen.

  • Maak een afspraak:

  • Specialisaties
  • Maak een afspraak: