Kinesio_taping

Medical Taping

Heeft u moeite met het bewegen van uw spieren en gewrichten door bijvoorbeeld een blessure, ontsteking of vochtophoping? Het gebruik van medical taping kan u helpen bij het verminderen van deze klachten. Medical taping beïvloedt het zenuw- en bloedvatenstelsel van het lichaam, spieren, pezen, gewrichten en organen, en stimuleert het lichaam tot zelfgenezing, om zo symptomen van blokkades op te heffen en ongehinderd functioneren weer mogelijk te maken (BRON: H.F.J. Pijnappel, 2020).

 

Wat is medical taping?

Bij medical taping gebruikt de fysiotherapeut een elastische tape om uw spieren te ondersteunen. De tape wordt veel gebruikt bij de bovengenoemde klachten, maar kan ook uitkomst bieden voor het verbeteren van uw houding, overbelasting en uitstralingspijn. In tegenstelling tot gewone sporttape, vermindert medical tape de druk en wordt de natuurlijke beweging gemobiliseerd.

 

Werking van de tape.

Er zijn 5 voornaamste effecten van medical tape:

 1. Activering van de vochtcirculatie:

Door de liftende werking van de tape wordt de druk direct verminderd en neemt de lymfestuwing af.

 1. Beïnvloeding van het pijnsysteem

Door de tape worden huidzenuwen gestimuleerd. De pijnprikkel die over de zenuwen loopt wordt hierdoor onderdrukt.

 1. Optimalisering van de spierfunctie

Door middel van de tape op een bepaalde manier te plakken kan de spier worden gestimuleerd om meer aan te spannen of juist minder aan te spannen.

 1. ‘Ondersteuning’ van de gewrichtsfunctie

Tape kan de mechanosensoren in de huid beïnvloeden, waardoor een verbeterd bewegingsgevoel kan optreden in de gewrichten.

 1. Segmentale beïvloeding

De tape kan het bindweefsel (fascia) tussen huid en organen beïvloeden waardoor het lichaam mobieler kan worden. Zodoende wordt ook de segmentale innervatie (het aansturen van organen) beïvloedt, waardoor organen beter kunnen functioneren.

 

Voordelen van medical taping:

Een voordeel van het gebruik van medical taping is dat het de behandeling ondersteunt en zo is het positieve effect van de behandeling langer merkbaar, omdat de tape 24u per dag gedurende ongeveer 5 dagen op het lichaam zit. Daarnaast is het inzetbaar bij velerlei verschillende klachten zoals hierboven benoemd. Ten derde kan het ervaren worden als een pijvrije behandeling.

 

Voor welke klachten is medical taping geschikt?

Medical taping is geschikt voor verschillende aandoeningen aan de spieren, lymfe en gewrichten. Voorbeelden van klachten die met medical tape behandeld kunnen worden zijn:

 • Rugpijn
 • Nekpijn
 • Schouderpijn
 • Kniepijn
 • Voorste kruisband
 • Vochtophoping
 • Spier ontsteking
 • Blessures

Werkwijze

De eerste afspraak bestaat uit een intake. Hierin worden vragen over uw klachten gesteld en tevens vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Nadat de klachten in kaart zijn gebracht, wordt er gekeken of de klachten met medical tape verholpen kunnen worden. Na de eerste afspraak krijg je meteen duidelijkheid over de opties en de vervolgstappen.

 • Maak een afspraak:

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPTC Limburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
 • Specialisaties
 • Maak een afspraak: