Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor veel aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Veel mensen denken dat reuma alleen bij senioren voorkomt, maar het tegendeel is waar. Tweederde van de mensen jonger dan 65 jaar heeft last van reuma. Er zijn drie soorten reuma: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. De intensiteit van de pijn kan per persoon verschillen.

Symptomen
U ervaart dagelijks pijn en stijfheid van uw spieren en gewrichten. Ook kunt u zich vermoeid voelen en opgezwollen gewrichten hebben. Dit kan gepaard gaan met lichte koorts en rugklachten. De symptomen kunnen plots ontstaan en kunnen verergeren bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen. De meeste vormen van reuma zijn met fysiotherapeutische behandelingen te behandelen, maar deze zullen nooit genezen. Reuma behoort daarom tot de chronische aandoeningen.

 

Oorzaken van reuma
Zoals met alle chronische aandoeningen is het met met deze ziekte ook moeilijk om een oorzaak te vinden voor de klachten. Enkele voorbeelden van oorzaken zijn:

  • Een verstoring van het immuunsysteem, hierdoor kunnen er ontstekingen in gewrichten ontstaan.
  • Reuma kan ook erfelijk bepaald zijn
  • Er zijn bacteriën en virussen die reuma kunnen veroorzaken
  • Stress
  • Langdurige zware belasting van het lichaam.

Reuma voorkomen en verlichten
Doordat de meeste vormen chronisch zijn, kunnen deze moeilijk genezen. Het aanpakken van de bovengenoemde oorzaken biedt een effectieve manier om de klachten te verlichten. In sommige gevallen zou dit reuma zelfs kunnen verhelpen. Om de klachten te verminderen is het belangrijk om een goede voedingsgewoonte te creëren. Drink bijvoorbeeld genoeg water en eet voldoende groente en fruit. Het verlagen van stress en verhogen van mindfulness kan ook een positief effect hebben op de klachten. Zorg ervoor dat u de spieren en gewrichten zo min mogelijk belast.

Blijft u hevige klachten aanhouden?
Onze therapeuten helpen u graag bij het verminderen van uw reumaklachten. Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten in kaart gebracht en tevens vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Vervolgens wordt er gekeken welke behandelwijze het best past bij uw klachten. Na de eerste afspraak krijgt u meteen duidelijkheid over tips en vervolgstappen die genomen worden om uw klachten te verminderen/verhelpen.

  • Maak een afspraak:

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPTC Limburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
  • Aandoeningen
  • Maak een afspraak: