valpreventie

Valpreventie voor senioren

Vallen bij ouderen is een veelvoorkomend en ernstig probleem. Dit komt doordat de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren verandert naarmate men ouder wordt. Een op de drie van de thuiswonende ouderen valt minstens een keer per jaar. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals een opname in het ziekenhuis of zorgcentrum. Door een val gaan ouderen veel activiteiten vermijden, waardoor de lichamelijke conditie achteruit gaat. Hierdoor kunnen ouderen in een sociaal isolement raken, doordat ze niet meer naar buiten durven.

 

Oorzaken van vallen bij ouderen
Ouderen bewegen trager, hebben een langzamer reactievermogen en kunnen risicovolle situaties moeilijk inschatten, dit maakt dat ouderen een hoger valrisico hebben. Andere oorzaken kunnen zijn: duizeligheid, achteruitgang van zien en horen, lage bloeddruk en te weinig bewegen. De oorzaken hoeven niet alleen lichamelijk zijn, er zijn ook buiten het lichaam oorzaken waardoor ouderen kunnen vallen. Voorbeelden zijn: gladde vloeren, teveel meubels, slechte verlichting, geen gebruik van loophulpmiddelen of verkeerde schoenen.

 

Valpreventieprogramma
Als de bovengenoemde factoren u bekend voorkomen, dan kunnen wij u hierbij helpen. Wij hebben een speciaal programma opgesteld waarbij wij ouderen helpen om vallen te voorkomen en/of verminderen. Door meer inzicht te krijgen in de oorzaken van vallen in het dagelijkse leven en het opsporen van gevaren binnenhuis, kunnen onze fysiotherapeuten u helpen bij het veilig leren vallen en het verbeteren van uw looppatroon. Hierdoor wordt het valrisico beperkt.

  • Neem contact met ons op:

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPTC Limburg is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
  • Beweegprogramma's
  • Neem contact met ons op: