Vochtophoping (oedeem) ontstaat wanneer vocht niet uit het lichaamsweefsel trekt. Er zijn twee verschillende vormen van vocht vasthouden, namelijk oedeem (er treedt een zwelling in het lichaam op) en gelokaliseerd oedeem (slechts bepaalde delen van het lichaam waar vocht zich opbouwt). Oedeem veroorzaakt een pijnlijke zwelling en stijfheid in de huid en onderliggende weefsels.
Symptomen
Door oedeem ontstaat er een zwelling van de getroffen lichaamsdelen. Het vocht wordt vastgehouden door de huid waardoor het gebied groter oogt. De zwelling komt vooral aan de voeten, enkels en handen voor. Deze lichaamsdelen kunnen erg pijnlijk aanvoelen. Voor sommige mensen geldt dat ze veel aankomen in een paar dagen. Dit heeft dan niet met overgewicht te maken, maar met het feit dat het vocht niet goed afgevoerd wordt. Ook kan er een drukplek ontstaan op de plek waar u de huid indrukt.
Oorzaken van vochtophoping
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor vochtophoping. Oorzaken van vochtophoping kan zijn:
- Te lang staan, hierdoor kan het vloeistof zich rond de weefsels van het onderbeen ophopen.
- Warm weer, het lichaam heeft dan meer moeite met het afvoeren van vocht.
- Menstruatie, sommige vrouwen hebben twee weken voordat zij moeten menstrueren last van oedeem.
- Zwangerschap
- Voedingstekort, onvoldoende inname van eiwitten of vitamine B1.
Vochtophoping voorkomen en verhelpen
U kunt zelf al veel doen om vochtophoping te voorkomen. Door het dragen van steunkousen wordt het vocht tegengehouden. Verminderen van het inname van zout. Zorg ervoor dat u voldoende water drinkt. Een gehydrateerd lichaam houdt minder snel vocht vast. Drink 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Voldoende beweging zorgt ervoor dat de doorbloeding beter verloopt en dat er minder vocht vastgehouden wordt.
Blijven de klachten aanhouden?
Onze therapeuten helpen u graag bij het verhelpen/verminderen van oedeem. Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten in kaart gebracht en tevens vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Vervolgens wordt er keken hoeveel behandelingen u nodig heeft. Na de eerste afspraak krijgt u meteen duidelijkheid over tips en vervolgstappen die genomen worden om uw klachten te verminderen/verhelpen.