Bekkenpijn komt zowel bij zwangere vrouwen, niet-zwangere vrouwen en mannen voor. De klachten kunnen ontstaan na een misstap, een val, trauma, vrouwen die in de overgang zij, tijdens de zwangerschap of erna. Bij vrouwen die zwanger zijn (geweest) en vrouwen in de overgang komt bekkenpijn het vaakst voor.
Symptomen
Bij bekkenpijn ervaart u pijn in de onderrug, stuitje, bovenbeen, liezen en/of het schaambeen. De pijn kan variëren van licht tot hevig. Bij plotselinge bewegingen of als u na een periode van inactiviteit weer gaat bewegen kan de pijn verergeren. Pijn in de bekken heeft een negatief effect op de dagelijkse werkzaamheden. Traplopen, omdraaien in bed, langdurig zitten, opstaan uit een stoel of wandelen gaan met moeite. Tevens kan bekkenpijn voor pijn bij het vrijen zorgen.
Oorzaken van bekkenpijn
Doordat het bekken zo’n complex gebied is kan bekkenpijn verschillende oorzaken hebben. Deze klachten komen dus niet alleen bij zwangere vrouwen voor. Mogelijke oorzaken van bekkenpijn kunnen zijn:
- Irritatie aan de SI-gewrichten, deze bevinden zich ter plaatse van de twee kuiltjes, vlak boven de billen.
- Pijnlijke en/of zwakke spieren rondom het bekken.
- Een bekkeninstabiliteit, verslapping van de bandstructuren rondom het bekken.
- Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn
- Overbelasting van het bekken
Bekkenpijn verhelpen en voorkomen
U kunt zelf al veel doen om bekkenklachten te voorkomen. Bekken klachten kunnen voorkomen worden door voldoende te bewegen en te letten op de houding in het dagelijkse leven. Het is belangrijk dat i rechtop zit i.p.v onderuit gezakt. Vermijd lange autoritten of zorg voor voldoende pauzes. Rust liggen op uw zij en niet op uw buik of rug. Heeft u al bekkenpijn? Dan is het belangrijk dat u genoeg beweegt en de bewegingen afwisselt. Voldoende bewegen zorgt voor een betere doorbloeding. Tevens kunnen bekkenklachten door verschillende oefeningen verminderen.
Blijven de klachten aanhouden?
Onze therapeuten helpen u graag bij het verhelpen/verminderen van bekkenpijn. Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten in kaart gebracht en tevens vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Vervolgens wordt er gekeken welke behandelwijze het best past bij uw klachten. Na de eerste afspraak krijgt u meteen duidelijkheid over tips en vervolgstappen die genomen worden om uw klachten te verminderen/verhelpen.