Iedereen heeft weleens last van hoofdpijn. U kunt last hebben van verschillende typen hoofdpijn: kloppend, stekend, bonkend of zeurend. Het type hoofdpijn en de intensiteit ervan verschilt per persoon. Met name spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn komen erg vaak voor.
Symptomen
Spanningshoofdpijn begint in de nekspieren en de achterkant van het hoofd. Het voelt alsof er een strakke band om het hoofd zit. U bent dan overgevoelig voor harde geluiden of fel licht. Als u last heeft van migraine heeft u meestal een bonzende of stekende, heftige hoofdpijn aan één kant van uw hoofd. Ook bij migraine bent u overgevoelig voor te hard geluid en licht. Misselijkheid en braken komen ook vaak voor. Bij clusterhoofdpijn heeft u last aan een zijde van uw gezicht meestal rond de slaap. De pijn kan uitstralen naar het oog, boven het oor de bovenkaak en de nek.
Oorzaken van hoofdpijn
Hoofdpijn kan ontstaan door een verhoogde spierspanning in het hoofd, nek of de schouders. Hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door spastische bewegingen in het bloed. Andere oorzaken van hoofdpijn kunnen zijn:
- Stress
- Slaapproblemen, niet genoeg of teveel slaap
- Vermoeidheid
- Een slechte houding, dit komt bij een kantoorbaan vaak voor
- Hormonale veranderingen, bij het menstrueren of als u zwanger bent
- Alcohol
- Kaak- of bijholteontsteking
- Vermoeide ogen, door langdurig op een computerscherm te kijken
- Vochttekort, u moet gemiddeld 1,5 liter vocht per dag binnenkrijgen
Hoofdpijn voorkomen en verhelpen
U kunt zelf al veel doen om hoofdpijn te voorkomen. Probeer om in ieder geval 1,5 liter vocht binnen te krijgen. Zorg voor voldoende slaap, voor sommige kan dit meer zijn dan andere. Eet gezond en zorg voor een goede balans tussen zure en basische stoffen in uw lichaam. Zorg voor voldoende beweging, dit zorgt ervoor dat de doorbloeding beter verloopt. Het is ook belangrijk om regelmatig ontspanningsoefeningen te doen.
Een goede manier om hoofdpijn te voorkomen, is om een hoofdpijndagboek bij te houden. Dit helpt bij het achterhalen van de oorzaak van uw hoofdpijn. Als u pijn ervaart, noteer dan:
- Wanneer de pijn begon
- Wat u de afgelopen 24 uur heb gegeten en gedronken en de hoeveelheid ervan
- Hoe lang u de avond ervoor heeft geslapen
- Wat u net voordat u hoofdpijn kreeg deed
- Hoe lang de pijn duurde
- Of u last had van stress
- Wat u heeft gedaan om van de pijn af te komen.
Blijven de klachten aanhouden?
Onze therapeuten helpen u graag bij het verhelpen/verminderen van hoofdpijn. Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten in kaart gebracht en tevens vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Vervolgens wordt er gekeken welke behandelwijze het best past bij uw klachten. Na de eerste afspraak krijgt u meteen duidelijkheid over tips en vervolgstappen die genomen worden om uw klachten te verminderen/verhelpen.