Naast rugpijn en nekpijn is schouderpijn de meest voorkomende lichamelijke klacht. 20% van de Nederlanders heeft wel eens last van zijn schouder(s). Dit komt doordat de schouder een complex gewricht is met verschillende spieren. Mensen die last hebben van schouderpijn hebben last van hun bovenarm.
Symptomen
Bij schouderpijn bevindt de pijn zich rond het schoudergewricht. De pijn kan ook uitstralen naar de schouderbladen, de nek, de elleboog en de vingers. Door de pijn is het bewegen van de armen pijnlijk. Dit voelt u voornamelijk bij het aankleden of wanneer u uw haren probeert te kammen. Deze pijn kan u in uw dagelijkse werkzaamheden belemmeren.
Oorzaken van schouderpijn
Schouderpijn kan verschillende oorzaken hebben. Oorzaken van nekpijn kunnen zijn:
- Een peesontsteking of een peesscheuring. Dit ontstaat na overbelasting of slijtage van de schouder.
- Een slijmbeursontsteking. De slijmbeurs is een zakje gevuld met vocht. Het zorgt ervoor dat de gewrichten soepel kunnen bewegen.
- Een ‘frozen shoulder’. Hierbij verliest u een deel van de bewegingsvrijheid van uw schouder. Dit kan veroorzaakt worden door een onderliggende ontsteking.
- Muisarm, dit komt voor bij mensen die veel werken met een computermuis, door het verkeerd instellen van uw bureaustoel of de hoogte van het computerscherm.
- Artrose, bij deze aandoening gaat het kraakbeen achteruit. Hierdoor kunnen de botten die zich direct onder het kraakbeen bevinden vervormen. Dit zorgt voor klachten.
Schouderpijn verhelpen en voorkomen
Er zijn verschillende oefeningen/tips die u kunnen helpen bij het voorkomen/verhelpen van uw schouderpijn. Bij het ervaren van schouderpijn is het belangrijk om de uw arm wel in beweging te houden. Dit moet wel binnen de pijngrens gebeuren. Hierbij geldt dat u uw elleboog niet boven de schouder moet bewegen en dat u voorzichtig moet zijn met draaibewegingen. Wissel de taken die u uitvoert regelmatig af, zodat de spieren en gewrichten niet stijf worden. Bewegen bevordert de doorbloeding van de schouder, en daarmee een sneller herstel.
Blijven de klachten aanhouden
Onze therapeuten helpen u graag bij het verhelpen/verminderen van schouderpijn. Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten in kaart gebracht en tevens vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Vervolgens wordt er gekeken welke behandelwijze het best past bij uw klachten. Na de eerste afspraak krijgt u meteen duidelijkheid over tips en vervolgstappen die genomen worden om uw klachten te verminderen/verhelpen.